Άφιξη
Αναχώρηση
Ενήλικες
Παιδιά

Καστρί

Καστρί - Portela Apartments
Το Καστρί βρίσκεται στον απάνεμο κόλπο του Κερατόκαμπου κοντά στη Βιάννο. Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί αρκετά και οι παραλίες της περιοχής αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Μάλιστα, πολλοί είναι αυτοί που λατρεύουν αυτό τον ήσυχο και φιλόξενο τόπο, και έρχονται πολλές φορές το χρόνο για να κάνουν τις διακοπές τους στο Καστρί.
Ονομασία - Portela Apartments

Ονομασία

Για την προέλευση του ονόματος του οικισμού υπάρχουν διάφορες θεωρίες. Κατά τον Σπρατ, ναυτικό περιηγητή (19ος αιώνας) , προέρχεται από την αρχαία πόλη Κεραία. Άλλοι διατείνονται ότι το όνομα προήλθε από τις κερατιές, όπως λέγονται οι χαρουπιές, οι οποίες βρίσκονται πίσω από την κοιλάδα του Κερατόκαμπου. Μια άλλη υπόθεση συνδέει την ονομασία με τον ασβεστολιθικό βράχο 617μ., ο οποίος βρίσκεται στα βόρεια του όρμου, το επονομαζόμενο Κέρατο. Το έξαρμα αυτό είναι ορατό από όλα τα μέρη και από τα παλιά τα χρόνια προσέλκυε την προσοχή των επισκεπτών. Από την κορυφή του μπορεί κανείς να διακρίνει ολόκληρη την περιοχή της Βιάννου.
Η ευρύτερη περιοχή έχει σημαντική αρχαιολογική αξία. Εδώ κοντά λατρευόταν η Μινωίτισσα θεά του τοκετού Ειλείθυια . Επίσης, η αρχαιότερη ονομασία για τη χαρουπιά είναι κερατωνία ή κερωνία, πράγμα που επιβεβαιώνει κάπως μία από τις εκδοχές για την προέλευση της ονομασίας. Αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως ίχνη από τα ερείπια ενός ενετικού φρουρίου , που θεωρείται ότι κτίστηκε για να αντιμετωπιστούν οι πειρατικές επιδρομές. Σύμφωνα με μια άποψη, στο βράχο Κέρατο βρίσκονται πιθανότατα τα ερείπια της αρχαίας πόλης Κεραίας, κάτι που στηρίζεται σε αρχαιολογικά ευρήματα, όπως και στα αρχαία αντικείμενα που βρέθηκαν στο Νυχτεριδόσπηλιο, το μεγαλύτερο σπήλαιο στην περιοχή.
Παραλίες - Portela Apartments
Παραλίες
Λίγο οργανωμένες οι παραλίες, χωρίς συνωστισμό ,ξαπλώστρες και ομπρέλες, συνεχίζουν να θυμίζουν τις καλές παλιές εποχές και να προσφέρουν μόνο την κρυστάλλινη θάλασσα και την ηρεμία των παραλιών. Στο κέντρο ο μικρός γραφικός οικισμός Καστρί , που τελευταία αναπτύσσεταιμε την δημιουργία μικρών ξενοδοχείων ( apartments) για την διαμονή αυτών που επιλέγουν το Καστρί να κάνουν τις διακοπές τους και φυσικά μερικές γραφικές ταβέρνες, όπου ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει φρέσκο ψάρι, Κρητικές λιχουδιές και Κρητικό κρασί, ή τσικουδιά. Στα Ανατολικά του Κερατόκαμπου και στη συνέχεια της παραλίας του κοντά στο Καστρί, ο επισκέπτης μπορεί να απομονωθεί σε ένα κομμάτι με αμμόλοφους και να κάνει το μπάνιο του, σχεδόν μόνος του. Στο σημείο αυτό επειδή ο βυθός είναι βραχώδης και συγκεντρώνει πολύ ψάρι, ο εραστής του ψαροντούφεκου βρίσκει τον παράδεισό του!
Κερατόκαμπος - Portela Apartments
Κερατόκαμπος
Ο Κερατόκαμπος αποτελεί το επίνειο των κατοίκων της Ανω Βιάννου. Πρόκειται για παραθαλάσσιο οικισμό με 156 κάτοικους. Η ακτή του κερατόκαμπου έχει μήκος 7 περίπου χιλιόμετρα και βόρεια αυτής απλώνεται η κοιλάδα του Κερατοκαμπίτη ποταμού. Ο ποταμός ξεκινά από το ύψος περίπου της Ανω Βιάννου και ακολουθεί πορεία διαμέσου του πανέμορφου και άγριου φαραγγιού της Πορτέλας, το οποίο συνεχίζεται σε ένα μικρότερο φαράγγι που ονομάζεται "Του Πισκόπη το Πήδημα", από έναν θρύλο που διασώζεται από την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Σύμφωνα με το θρύλο, ένας επίσκοπος έτρεχε με το άλογό του να ξεφύγει από τους Τούρκους που τον κυνηγούσαν. Όταν έφτασε στην κόψη του φαραγγιού, πήγε να ριχτεί μέσα με το άλογό του για να μην πέσει στα χέρια των Τούρκων, αλλά το άλογό του κατάφερε να πηδήξει μακριά και να περάσει απέναντι και έτσι γλίτωσαν και οι δύο. Το εκκλησάκι του Αη Γιώργη που βρίσκεται κοντά λένε ότι το έκτισε ο Επίσκοπος για να ευχαριστήσει τον 'Αγιο στον οποίο απέδωσε το θαύμα της σωτηρίας τους.